Бджоли гинуть від ГМО




На американському і європейському континентах зникають цілі бджолині сім'ї. У багатьох регіонах США ця проблема охопила майже 90 % бджолосімей. У Німеччині та Швейцарії за останні 15 років колонії бджіл зменшились практично наполовину. В чому ж справа? Науковці припускають, що тут можуть бути різні причини: пікова активність паразитів у бджолиних вуликах, випромінювання радіації від мобільних телефонів, забруднення харчового ланцюга пестицидами, глобальне потепління та, навіть, шкідлива дія ліній електропередач. Довжелезний перелік найімовірніших причин включає і забруднення генетично-модифікованими організмами (ГМО).


Більше половини всіх штатів США та частина Канади охоплені цим катаклізмом. Втрати бджолиних сімей реєструвалися і раніше. Однак тут має місце зменшення популяції бджіл не через те, що вони помирають. Бджоли просто полишають свої вулики, а назад не повертаються. Американці називають це явище "розлад рою". Наразі справжні причини загибелі бджіл не визначені, хоча не виключається можливість ураження таким відомим паразитом, як кліщ варроа. У будь-якому разі постраждалі бджоли відзначаються послабленням імунної системи, через що цю хворобу порівнюють іноді зі СНІДом.

У Німеччині, Австрії, Іспанії, Польщі і Швейцарії також фіксують випадки зникнення бджолосімей. Манфред Гедерер, голова Німецької професійної федерації бджолярів, констатує той факт, що в Німеччині бджолині сім'ї зменшились на 25 %, а в деяких регіонах — навіть на 80 %. У Швейцарії, за офіційними даними, щорічно зникає 25 % бджіл. Манфред Гедерер стверджує, що причиною загибелі бджіл є особливий токсин, який стає активним в органах певних комах і поступово вбиває їх.

Не лише бджолярі зазнають збитків від загибелі медоносних особин, адже крім збору нектару, ці комахи запилюють багато різних сільськогосподарських культур. Фахівці підрахували, що прибуток, який можна отримати в США від запилення бджолами, становить близько 14,6 млрд. доларів щорічно. Бджоли відіграють також важливу роль в екології, оскільки запилюють багато дикорослих рослин.

У США було створено спеціальну робочу групу для дослідження причин загадкової загибелі бджіл. Дослідивши питання, науковці сформулювали три гіпотези загибелі бджіл: нові паразити бджіл, забруднення інсектицидами, або ж — поєднання декількох факторів, наприклад, ушкодження кліщем варроа на тлі проблем із харчуванням комах.

ГМ-кукурудза під підозрою, але ніяких доказів немає

Бджоли, шукаючи собі їжу, не розрізняють, природна ця рослина чи генетично змінена. Екологічні організації підозрюють, що трансгенні рослини можуть бути основною причиною загибелі бджіл. У зв'язку з цим клуб "Сієра", який є однією із найдавніших природоохоронних організацій в США, закликає Сенат до більш детального наукового дослідження взаємодії між генною інженерією та загибеллю бджіл. Найбільша підозра падає на сорти кукурудзи і бавовника, які містять гени токсинів ґрунтової бактерії Bacillus thuringiensis (Bt), якими в США зайняті значні площі. Однак поки що остаточних висновків з цього приводу немає.


За...

Фахівці американського Національного дослідницького комітету відмічають, що попри те, що в окремих випадках і фіксувалися негативні наслідки від Bt-трансгенів, у разі із бджолами таких наслідків не було. Комітет підкреслює, що жодні дослідження трансгенних рослин не довели, що вони негативно впливають на медоносну бджолу.

Цю думку підтверджує й Середньо-атлантичний дослідницький консорціум з питань бджільництва (США), стверджуючи, що згідно із сучасними даними вирощування Bt-рослин не може бути причиною загибелі бджолиних популяцій.


Під сумнівом ...

Європейський орган безпеки харчових продуктів (EFSA), посилаючись на результати дослідження, які перевіряв уряд Греції з метою заборони вирощування Bt-кукурудзи на території своєї країни, також зробив свої висновки. У дослідженнях, опублікованих у 2005 році, відмічено скорочення споживання їжі бджолами внаслідок дії Bt-токсинів. Але дії EFSA піддалися критиці через технічні недоліки під час проведення досліджень. Зокрема, дослідження проходило без незалежної експертизи і лише в одному повторенні. EFSA відмітив, що самі автори, які проводили дослідження, не виключали, що такі розлади в харчуванні бджіл можуть мати сезонний характер.

Дослідження в Університеті ім. Фрідріха Шіллера (м. Йена, Німеччина), яке було проведено в 2004 році, довело, що бджоли, яких годували Bt-пилком, можуть проявляти підвищену чутливість до деяких паразитів. Проте, поки що не вдалось повторити дослідження для підтвердження цих висновків. Наступні дослідження, проведені цією дослідною групою, також відмітили, що пилок Bt-кукурудзи не має хронічного токсичного впливу на здорові медоносні бджолині сім'ї.


Проти ...

Генетичне забруднення шляхом перенесення комахами пилку з трансгенних рослин на нормальні набуває розмаху екологічної кризи. Пилок таких рослин переноситься на поля сусідніх господарств, де застосовуються класичні та органічні технології.

У 1999 році дослідники Університету Корнелла (США) відкрили, що пилок Bt-кукурудзи отруйний для метеликів-монархів. Росте кількість доказів на користь того, що трансгенні культури негативно впливають і на корисних комах, у тому числі й на бджіл.

Через негативний вплив трансгенного пилку на популяцію бджіл, у Франції заборонено вирощувати генетично-модифікований соняшник.

Так само і британські науковці прийшли до висновку, що трансгени можуть завдати шкоди бджільництву. Як повідомила громадська організація "GM Freeze" (Великобританія), компанія BASF, яка проводить дослідження і впроваджує у виробництво генетично-модифіковані рослини, хотіла розгорнути в графстві Східний Йоркшир (Великобританія) польові дослідження з стійкою до фітофторозу ГМ-картоплею.

Причиною відмови BASF від випробування трансгенної картоплі стали протести місцевих бджолярів, які побоюються, що трансгенний генетичний матеріал потрапить в мед. У результаті, бджільництво як бізнес буде під загрозою, оскільки їхня продукція постійно підлягає перевірці на трансгени.



Не тільки бджоли

Цікавий випадок стався на острові Мінданао на Філіппінах, де практично все населення живе поряд із територіями, на яких почали вирощувати Bt-кукурудзу. Через деякий час остров'яни почали хворіти респіраторними, кишечними та шкірними захворюваннями, а також лихоманкою. Ці симптоми проявились якраз тоді, коли кукурудза цвіла, а повітря було насичене пилком. Під час проведення детальних досліджень у крові людей було знайдено антитіла IgA, IgG і IgM, які вказують на імунну реакцію на пилок трансгенної Bt-кукурудзи. Норвезький інститут генної екології, провівши дослідження, припустив, що ця хвороба могла виникнути внаслідок вдихання Bt-пилку. Якщо навіть в людини знайшли сліди Bt-токсинів, то бджоли, які мають прямий контакт із пилком трансгенних культур, тим паче можуть переносити ці токсини, що також може бути причиною загибелі бджіл.



Іванна Гринюк, Агросектор


Создан 18 июн 2009



  Комментарии       
Имя или Email


При указании email на него будут отправляться ответы
Как имя будет использована первая часть email до @
Сам email нигде не отображается!
Зарегистрируйтесь, чтобы писать под своим ником
Гуртом Пам’ятай про Крути Програма захисту українців Виготовлення сходів з дерева, монтаж та доставка .. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Loading
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Visitor Map
Create your own visitor map!
__________________________________________________________________________________________________________________________________________